Nieuwsberichten 2021 en 2022

Wilt u graag meer lezen over de afgelopen ontwikkelingen van uw nieuwe pensioenregeling bij SBZ Pensioen?
Hier staan de nieuwsberichten uit 2021 en 2022 op een rij.

Nieuwsberichten 2022

21 december 2022

In de Pensioen Pro is vandaag een interview gepubliceerd over risicodeling in de zogenaamde Flexibele Premieregeling. Bestuurder Edwin Schokker legt hierin uit hoe SBZ daar tegenaan kijkt. Hieronder leest u het volledige artikel.

Fondsen willen risicobuffer flexibele regeling vullen uit pensioeninkoop
Pensioenfondsen SBZ en Fysiotherapeuten willen hun risicodelingsreserve financieren vanuit de inkoop van pensioen, die tien jaar voor pensionering start. Dit moet een stabielere uitkering opleveren, maar de minister ontraadt een amendement hierover.

De fondsen hopen dat de Tweede Kamer vandaag alsnog instemt met een amendement dat is ingediend door Kamerlid Liane den Haan en mede is ondertekend door VVD’er Bart Smals. In het Wetsvoorstel toekomst pensioenen mag de risicodelingsreserve in de flexibele premieregeling alleen worden gevuld vanuit de premie. Daar zijn SBZ Pensioen en Fysiotherapeuten ongelukkig mee. Actieve deelnemers betalen zo mee aan een reserve, waar ze zelf misschien nooit van profiteren. Bijvoorbeeld omdat ze ergens anders gaan werken en hun pensioen meenemen naar een andere baas. Fysiotherapeuten blijken vaak slechts vijf tot tien jaar aangesloten bij het fonds.

Het fysiofonds kan als verplichtgesteld fonds niet om de reserve heen. Voor niet-verplichtgesteld fonds SBZ is de reserve een vrijwillige keuze.

Deel pensioeninkoop gebruiken voor reserve
SBZ en Fysiotherapeuten vinden het eerlijker als alleen deelnemers die redelijk dicht bij hun pensioen zitten, betalen voor de risicodelingsreserve. Dit kan door een deel van hun pensioeninkoop, die tien jaar voor pensioendatum start, daarvoor te gebruiken.

Het fysiofonds geeft een rekenvoorbeeld. Stel dat een deelnemer op pensioendatum een pensioenpot heeft van €100.000, dan start tien jaar voor pensionering de inkoop in een ‘collectief variabel pensioen’. In het eerste jaar gaat er €10.000 over naar pensioeninkoop, waarvan 3 tot 5% naar de reserve. Die reserve bevat uiteindelijk 3 tot 5% van het vermogen van gepensioneerden. Bij aanvang van het nieuwe stelsel wordt ze gevuld vanuit de dekkingsgraad.

Pensioenfondsen Fysiotherapeuten en SBZ hebben samen met andere fondsen diverse Kamerleden benaderd om deze alternatieve manier van het vullen van de risicodelingsreserve in de wet te krijgen. Dit heeft geleid tot het amendement van Den Haan, maar minister Schouten heeft de Tweede Kamer vorige week geadviseerd daar niet mee in te stemmen. Ze heeft het ‘ontraden’.

‘Ministerie SZW reageerde eerder positief’
Voorzitter Doreth van den Heuvel snapt daar weinig van. ‘Het is een simpele oplossing die de flexibele regeling beter laat werken, daar ben ik van overtuigd. We doen er niemand kwaad mee. Temeer omdat deelnemers hebben gezegd, dat ze best opzien tegen de onzekere uitkering in de flexibele regeling bij doorbeleggen. Ik heb ook geen inhoudelijk tegenargument van het ministerie van Sociale Zaken gehoord.’

Het fysio-fonds heeft nu nog een soort cdc-regeling, maar gaat in het nieuwe stelsel over op de flexibele regeling. SBZ heeft sinds 2021 al een dc-regeling voor de nieuwe opbouw, met daaraan gekoppeld collectief variabel pensioen in de uitkeringsfase. De oude opbouw zit nog in een db-regeling. Bij beide fondsen is het de bedoeling de opgebouwde aanspraken en rechten om te zetten in individuele potjes.

Edwin Schokker, uitvoerend bestuurder bij SBZ Pensioen, is ook teleurgesteld dat de minister het amendement heeft ontraden. ‘Het ministerie van Sociale Zaken reageerde eerder juist positief. Misschien bestaat de vrees dat het vullen van de risicodelingsreserve vanuit inkoop leidt tot herverdeling bij invaren. Maar dat is niet het geval.’

‘Geen herverdeling bij invaren’
Hij legt uit: ‘Als er bij invaren een buffer is in onze db-regeling, dan krijgen actieven en slapers die volledig bijgeschreven in hun pensioenpot. Alleen bij gepensioneerden wordt er geld ingehouden om de buffer te vullen.’ Uit eerste berekeningen blijkt dat bij SBZ Pensioen een bijdrage van circa 5% uit de inkoop genoeg moet zijn om de buffer te vullen. Als de buffer stijgt of daalt, dan stijgt of daalt de bijdrage vanuit de eigen pensioeninkoop evenredig.

Van den Heuvel en Schokker hopen dat de Tweede Kamer vandaag instemt met het amendement. Van den Heuvel: ‘Ik vind het opvallend dat er relatief veel aandacht is gegaan naar het oplossen van hiaten in de solidaire regeling. Het is de politiek zelf die voor twee regelingen heeft gekozen in het nieuwe pensioenstelsel. Dan moet zij er ook voor zorgen dat beide regelingen optimaal kunnen functioneren.’

Dood instrument
Mocht het amendement het niet halen, dan wordt de risicodelingsreserve volgens Van den Heuvel feitelijk een dood instrument. Het fonds zal dan gaan voor een zo klein mogelijke risicodelingsreserve.

Zo ontbreekt dus een instrument om de uitkeringen van gepensioneerden te beschermen. Wat is het alternatief? Van de Heuvel: ‘Minder risicovol beleggen in de uitkeringsfase zien wij eigenlijk niet zitten. Dat missen we te veel opwaarts potentieel dat nodig is om een koopkrachtbestendig pensioen te realiseren.’

SBZ Pensioen denkt aan het uitsmeren van tegenvallers over vijf in plaats van drie jaar, mocht het amendement het niet halen. Toch vindt Schokker dit minder geschikt dan het vullen van de risicobuffer vanuit pensioeninkoop. ‘We kunnen dan mogelijk minder risicovol beleggen dan wanneer we kiezen voor de combinatie van drie jaar uitsmeren en een risicodelingsreserve. Met dat laatste kunnen wij de koopkracht hoogstwaarschijnlijk beter volgen.’

December 2022

De overstap naar het nieuwe pensioenstelsel wordt nu heel concreet. Sjirk de Groot, bestuurslid van SBZ Pensioen aan het woord over de overgang naar de nieuwe pensioenregeling.

“Het vermogen van SBZ Pensioen is in tien jaar tijd verdubbeld. Maar indexeren was niet mogelijk. Ik zie het nieuwe pensioenstelsel als goed nieuws voor alle belanghebbenden, want dan kunnen we eerder meer indexeren. Niet alleen voor de pensioenen van gepensioneerden, maar ook voor de opgebouwde rechten van actieven en slapers.”

Aan het woord Sjirk de Groot, sinds 2016 bestuurslid van SBZ Pensioen namens de pensioengerechtigden. “Natuurlijk kijk ik extra goed naar de belangen van de gepensioneerden, maar als bestuurder ben je aangesteld om ieders belangen te behartigen. Zo sta ik er ook in.”

Samenstelling
Maar dat neemt niet weg dat Sjirk nadrukkelijk aangeeft dat “het vermogen van SBZ Pensioen voor driekwart bestaat uit pensioenaanspraken van slapers en gepensioneerden.” SBZ Pensioen telt bijna 11.000 actieve deelnemers, 8.000 gepensioneerden en 24.000 mensen die voorheen deelnemer zijn geweest maar nu elders werken (‘slapers’).

Sjirk vindt de naamgeving van de twee pensioencontracten (solidair en flexibel) niet handig. “Het lijkt nu net alsof de flexibele regeling niet solidair is, maar ook die kent veel solidaire kanten. Pensioen op zichzelf kent al veel solidariteit. Het is alleen de vraag hoeveel accent sociale partners het solidaire karakter willen geven.”

Extra ruimte
Wat Sjirk betreft blijft het solidaire contract te veel in de buurt van de huidige bestaande opzet waarbij het pensioenfonds van de wetgever “onnodig veel geld” als reserve achter de hand moet houden. “Zoiets krijg je ook bij het solidaire contract. Om fluctuaties van het pensioen tegen te gaan moet tot 15% pensioenvermogen in een reservepot gestopt worden. Iedereen moet daaraan meebetalen. Daarmee wordt een groot deel van het geld geparkeerd en niet gebruikt om indexaties te kunnen betalen.”

Sjirk geeft een voorbeeld: “Hoe lang werken mensen tegenwoordig bij dezelfde werkgever? Na vijf jaar een overstap maken is heel normaal. Gaan ze elders, in een andere sector, werken dan zijn ze hun geld dat in de reservepot zit kwijt. Ik noem dat niet solidair.”

De sociale partners bepalen, maar....
“De sociale partners (vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties) bepalen de keuze voor het contract. Maar de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, heeft ons de opdracht gegeven om een ‘evenwichtige belangenafweging’ te bewaken. Wij hebben dus ook onze eigen verantwoordelijkheid.”

Houd onze website in de gaten voor meer informatie over het pensioenakkoord.

31 oktober 2022

De geplande ingangsdatum van de Wet toekomst pensioenen schuift op naar 1 juli 2023. Vooralsnog blijft 1 januari 2027 de uiterste datum waarop de nieuwe pensioenregeling moet zijn ingevoerd.

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen rondom het Pensioenakkoord?
Op de vernieuwde pagina Pensioenakkoord leest u wat er gaat veranderen, wat het betekent voor uw pensioen en leest u wat u zelf alvast kunt doen. Houd onze website in de gaten en zorg dat u op de hoogte blijft.

Pensioenakkoord

Heeft u vragen?
Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen. Heeft u hierna nog vragen? Neemt u hiervoor gerust contact op met ons klantteam. Zij helpen u graag!

28 september 2022

Bent u een werkgever, lid OR, vakorganisatie, pensioenfonds of pensioenadviseur? En wilt u meer weten over de Flexibele Premieregeling? Speciaal voor u organiseert SBZ Pensioen op donderdag 13 oktober 2022 een webinar.

Beschikbarepremieregeling met Collectief Variabel Pensioen
SBZ Pensioen heeft ervaring met een premieregeling die een individuele opbouwfase met keuzemogelijkheden combineert met een Collectief Variabel Pensioen waarbinnen beleggings- en verzekeringsrisico’s worden gedeeld.

Op zoek naar inspiratie voor de contractkeuze?
Wij vertellen u graag meer over de Beschikbarepremieregeling met Collectief Variabel Pensioen. Deze regeling is een voorloper van het Flexibele contract. Wij noemen het ook wel het Flexibele, Solidaire contract.

6 september 2022

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een nieuwe website gelanceerd: pensioenduidelijkheid.nl. Hierop vindt u actuele informatie over het nieuwe pensioenstelsel. Waarom er nieuwe regels komen, wat er verandert, maar ook wat hetzelfde blijft.

pensioenduidelijkheid.nl

Op de website van SBZ Pensioen kunt u al langer terecht voor informatie over het Pensioenakkoord. Wij werken deze pagina geregeld bij.

Heeft u er al op gekeken?

Pensioenakkoord SBZ Pensioen

7 juli 2022

Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. SBZ Pensioen moet hiervoor de komende tijd keuzes maken over onder andere het beleggingsbeleid en duurzaam beleggen. We vinden het belangrijk om rekening te houden met uw voorkeuren. In maart 2022 kon u uw mening geven door deel te nemen aan ons Risicobereidheidsonderzoek. Bedankt voor het laten horen van uw stem! We nemen u graag mee in de uitkomsten.

Wat is risicobereidheid?
Risicobereidheid geeft inzicht in de vraag hoeveel risico’s de deelnemers willen en kunnen lopen. De risicobereidheid kan je vertalen in een beleggingsmix. In ons risicobereidheidsonderzoek vroegen wij u hoeveel risico u wilt nemen en op welke manier u een tegenvaller kunt opvangen. Ook peilden wij uw mening over het gebruik van een buffer en keuzevrijheid tussen stabiel en variabel pensioen. Kosten en uitsluitingen van beleggingen kwamen ook aan bod. We nemen u graag mee in de uitkomsten.

Bedankt voor het laten horen van uw stem!
2.808 deelnemers (16% van alle de uitgenodigde deelnemers) hebben het onderzoek ingevuld. Dit is een representatieve groep van actieve deelnemers, slapers en pensioengerechtigden.

De uitkomsten in grote lijnen en wat we daarmee gaan doen

• De gemiddelde risicobereidheid uit de respons past bij de bestaande neutrale Lifecycle in de Beschikbarepremieregeling. We zien ook veel deelnemers die (veel) meer of minder risico willen lopen. De spreiding is breder dan bij andere pensioenfondsen waarvoor een risicobereidheidsonderzoek is uitgevoerd.

• Pensioengerechtigden zijn over het algemeen minder bereid om risico te nemen dan (gewezen) deelnemers die hun pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben. Gemiddeld zijn de hogere inkomensgroepen meer risicobereid. Grofweg een kwart van de gepensioneerden kiest één van de twee profielen met de minste spreiding in de pensioenuitkomst en ruim 40% van de gepensioneerden geeft de voorkeur aan een stabiel pensioen in plaats van een variabel pensioen.
Deze uitkomsten nemen wij mee in het ontwerp voor de toekomstige pensioenregeling die sociale partners kiezen.

• De deelnemers die voor minder risico kozen zijn iets defensiever dan de defensieve Lifecycle in onze bestaande Beschikbarepremieregeling.
Wij gaan dan ook onderzoeken of en hoe wij deze Lifecycle kunnen aanpassen.

• Eén op de vijf deelnemers zegt een tegenvaller op pensioendatum niet op te kunnen vangen. Het is duidelijk te zien dat deelnemers die een lage risicobereidheid hebben ook vaker aangeven een tegenvaller niet op te kunnen vangen. Eén op de vijf deelnemers heeft naast zijn/haar pensioen niets geregeld. Ouderen hebben gemiddeld het minst aantal andere zaken geregeld voor hun oude dag.

• Onder niet-gepensioneerden is er een grote voorkeur om zelf te kunnen kiezen hoeveel risico ze lopen met hun pensioen. Onder gepensioneerden is die behoefte er minder. Een ruime meerderheid vindt het belangrijk om zelf een keuze te kunnen maken tussen een stabiele en een variabele uitkering.
Deze uitkomsten nemen wij mee in het ontwerp voor de toekomstige pensioenregeling die sociale partners kiezen.

• De grootste groep vindt dat bij een onverhoopte verlaging van de opgebouwde pensioenen iedereen evenveel moet inleveren. De meerderheid vindt het belangrijk om een reservepotje aan te houden bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Een reservepotje is nodig om te kunnen voldoen aan onze verplichtingen. Een kwart wil geen reservepotje.
Deze uitkomsten nemen wij mee in het ontwerp voor de toekomstige pensioenregeling die sociale partners kiezen.

• Een groot deel is het ermee eens dat SBZ Pensioen iets meer kosten maakt voor een kans op meer rendement. Dit mag voor een deel van de respondenten wel iets minder zijn dan nu. Er zijn weinig deelnemers die kiezen voor meer kosten dan nu.
Wij blijven kritisch op alle kosten en vermijden kosten die niets opleveren.

• De belangrijkste gewenste uitsluiting bij maatschappelijk verantwoord beleggen is ‘controversiële wapens, zoals clusterbommen’. Kort daarop volgen bedrijven die kinderarbeid gebruiken, bedrijven die bijdragen aan de schending van mensenrechten en bedrijven die grote milieuschade veroorzaken. Slechts 8% vindt het niet nodig om bepaalde bedrijven uit te sluiten. Van de soorten bedrijven die SBZ Pensioen nog niet actief uitsluit zijn ontbossing en gokindustrie vaak genoemd.
Aangezien deze onderwerpen ook aansluiten bij onze thema’s milieu/klimaat en (geestelijke) gezondheidszorg zullen wij ontbossing en gokindustrie nader onderzoeken.

6 juli 2022

In het jaarverslag doet het bestuur van het SBZ Pensioen verslag over belangrijke ontwikkelingen over het afgelopen jaar. 2021 was een bewogen jaar. De coronacrisis duurde voort. Ondanks dat heeft SBZ Pensioen koers weten te houden.

Benieuwd naar de stijging van onze dekkingsgraad, onze groeiambitie en hoe wij Maatschappelijk Verantwoord Beleggen? U leest hierover (en meer) in ons jaarverslag 2021.

Volledig jaarverslag 2021 (pdf)

Leest u liever een verkorte versie van het jaarverslag?
Bekijk dan ons verkort jaarverslag. Zo kunt u in een korte weergave zien hoe ons pensioenfonds het in 2021 heeft gedaan.

Verkort jaarverslag 2021 (pdf)

Heeft u nog vragen? 
Kijk bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. Wij helpen u graag.

15 juni 2022

Bent u een werkgever die is aangesloten bij SBZ Pensioen? Dan heeft u op 14 juni 2022 onze Werkgeversnieuwsbrief ontvangen.

U staat voor belangrijke keuzes en SBZ Pensioen helpt u daar graag bij!
We staan voor één van de grootste veranderingen in de pensioenwereld, het nieuwe pensioenstelsel. Binnen nu en 2027 gaan deze veranderingen voor iedereen gelden. De invoering van het nieuwe stelsel heeft ook gevolgen voor uw werknemers.

Om tijdig klaar te zijn, dient u als werkgever een contractkeuze (pdf) te maken. We willen u als werkgever optimaal begeleiden zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen over de contractvorm en het toekomstig pensioen van uw medewerkers. Dit willen wij graag deze zomer in een persoonlijk gesprek toelichten. Ter voorbereiding op dit persoonlijke gesprek organiseren we op 5 juli een Werkgeversbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst nemen wij u alvast mee in de mogelijke keuzes.

Meld u nu aan voor onze werkgeversbijeenkomst op 5 juli 2022
Laat deze bijeenkomst niet aan u voorbijgaan. De bijeenkomst vindt plaats via Teams op 5 juli 2022 van 15.30 tot 17.00 uur. Meld u nu aan en zet de afspraak in uw agenda.

Ik meld mij aan

U ontvangt tijdig van ons de Teams-link via e-mail.

Eerder vragen of behoefte aan informatie? We komen graag langs!
Laat ons gerust weten wanneer u vragen of behoefte heeft aan informatie. Wij komen indien gewenst graag bij u langs. Neem contact op met Edwin Schokker 06 53 16 96 73 of mail.

Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet via e-mail?
Geef dan uw e-mailadres aan ons door via e-mail. Dan blijft u op de hoogte van ontwikkelingen.

Werkgeversnieuwsbrief juni 2022

Lees ook:

Eerder verstuurde nieuwsbrieven

16 mei 2022

In het meest recente magazine van de Pensioenfederatie leest u een interview met ons bestuurslid en voorzitter, Ties Tiessen. Hier vertelt Ties over de Wet toekomst pensioenen. En hoe SBZ Pensioen zich voorbereidt op het nieuwe pensioencontract en de overgang hiervan. Benieuwd naar het interview met Ties?

Lees het volledige interview

Het magazine Pensioenfederatie is de nieuwsbrief voor de pensioensector, waarin lezers worden bijgepraat over wat er speelt.

16 mei 2022

We staan voor één van de grootste veranderingen in de pensioenwereld, het nieuwe pensioenstelsel. Binnen nu en 2027 gaan deze veranderingen voor iedereen gelden. De invoering van het nieuwe stelsel heeft ook gevolgen voor uw werknemers.

U staat voor belangrijke keuzes en SBZ Pensioen helpt u daar graag bij!
Om tijdig klaar te zijn, dient u als werkgever vóór 1 september 2022 een contractkeuze (pdf) te maken. Dit betekent dat de tijd begint te dringen. We willen u als werkgever optimaal begeleiden in de periode tot 1 september. Zodat u een weloverwogen besluit kunt nemen over de contractvorm en het toekomstig pensioen van uw medewerkers. Daarom hebben we een nieuwe Werkgeversbijeenkomst gepland voor u.

Meld u nu aan voor onze werkgeversbijeenkomst op 5 juli 2022
Laat deze bijeenkomst niet aan u voorbijgaan. De bijeenkomst vindt plaats via Teams op 5 juli 2022 van 15.30 tot 17.00 uur. Meld u nu aan en noteer de datum alvast in uw agenda.

Ik meld me nu aan

Eerder vragen of behoefte aan informatie? We komen graag langs!
Laat ons gerust weten wanneer u vragen of behoefte heeft aan informatie. Wij komen indien gewenst graag bij u langs. Neem contact op met Edwin Schokker 06 53 16 96 73 of mail.

Dit bericht is op 9 maart 2021 al eens op deze website verschenen.

21 april 2022

Op 30 maart 2022 is het Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen (WTP) aangeboden aan de Tweede Kamer. Een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een nieuw pensioenstelsel.

Het wetsvoorstel ligt in het verlengde van de conceptversie van vorig jaar.
Op basis van de reacties is het wetsvoorstel door het kabinet op onderdelen aangepast en verduidelijkt. Dit wetsvoorstel wordt nu eerst in de Tweede Kamer besproken. Hierna neemt de Eerste Kamer het in behandeling.

Er verandert nu nog niets voor u
Afhankelijk van de wetsbehandeling in de Tweede en Eerste Kamer, gaat de wet in vanaf 1 januari 2023. De eerste mogelijkheid om over te gaan naar één van de nieuwe pensioenregelingen is op 1 januari 2024 en uiterlijk op 1 januari 2027. SBZ Pensioen wil sneller. Daarom maken we vaart met het opzetten van de nieuwe pensioenregeling. Uw pensioenopbouw is dan eerder afgestemd op de economische situatie.

SBZ Pensioen in gesprek met Sociale partners
We gaan het wetsvoorstel goed bestuderen en op basis hiervan in goed overleg met Sociale partners.

Wilt u weten wat er tot nu toe is gebeurd en hoe de planning eruitziet?
Bekijk dan onze Pensioenakkoord pagina over het nieuwe pensioenstelsel. Zodra er nieuws is informeren wij u via deze pagina en in onze e-nieuwsbrief PensioenActueel.

10 maart 2022

In 2019 is er een Pensioenakkoord gesloten tussen kabinet, vakbonden en werkgeversorganisaties. Kijk hier voor meer informatie over het Pensioenakkoord.

Doet u mee aan ons Risicobereidheidsonderzoek?
U kunt meedoen als u een uitnodiging heeft ontvangen op 10 maart. Het gaat om een digitaal onderzoek. Daarom heeft u alleen een uitnodiging ontvangen als uw e-mailadres bij ons bekend is.

Waarom doen wij dit onderzoek?
In het nieuwe pensioenstelsel krijgt iedereen een Beschikbarepremieregeling. U en uw werkgever betalen dan maandelijks een premie waarmee u uw eigen pensioenkapitaal opbouwt. Dat kapitaal wordt belegd. Met uw pensioenkapitaal koopt u op uw pensioendatum een uitkering. Hoeveel pensioen u krijgt, staat daarom vooraf niet vast. Het hangt af van de beleggingsresultaten en de rentestand als u met pensioen gaat.

Vul uiterlijk 24 maart het Risicobereidheidsonderzoek in
Op 10 maart ontving een deel van onze deelnemers een uitnodiging om deel te nemen aan het Risicobereidheidsonderzoek. Heeft u een uitnodiging gehad? Wij willen graag weten hoe u kijkt naar schommelingen in uw pensioen; minder beleggingsrisico leidt tot minder schommelingen maar naar verwachting tot een lager pensioen, meer beleggingsrisico leidt tot meer schommelingen maar naar verwachting tot een hoger pensioen. Ook willen we graag weten hoe u denkt over het delen van risico’s met anderen. En zijn we benieuwd of er sectoren zijn waarin u wilt dat wij niet beleggen.

Met de uitkomsten van het onderzoek kan SBZ Pensioen vaststellen welk beleggingsbeleid van de toekomst het beste past bij onze deelnemers. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. Doet u mee aan het onderzoek? Kijk in uw mailbox voor de uitnodiging en vul uiterlijk 24 maart het onderzoek in! Heeft u nog vragen? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Heeft u ons webinar van 10 maart gemist?
Op 10 maart gaven wij een webinar over het Risicobereidheidsonderzoek. U kunt de opname van dit webinar vanaf dinsdag 15 maart hier alsnog bekijken. Heeft u na het kijken van ons webinar en het bekijken van de veelgestelde vragen en antwoorden nog andere vragen? Neem dan gerust contact op met het klantteam.

8 maart 2022

We hebben tijdens de werkgeversbijeenkomst stilgestaan bij de overgang naar de Beschikbarepremieregeling en het Pensioenakkoord en wat u als werkgever al kan of moet doen. Daarnaast hebben we u ons Risicobereidheidsonderzoek onder deelnemers toegelicht. Het onderzoek start 10 maart 2022.

Deelnemer draagt beleggingsrisico
Met het onderzoek halen we op hoe uw medewerkers kijken naar pensioenbeleggen en hoeveel risico zij willen én kunnen nemen over het inkomen voor later. De uitkomsten van het onderzoek helpen ons om het beleggingsbeleid zo vorm te geven dat het past bij onze deelnemers. En u bij de keuzes die u moet maken voor in het nieuwe pensioenstelsel.

Welke regeling kiest u in het nieuwe pensioenstelsel?
In het nieuwe pensioenstelsel gaan we allemaal over naar een premieregeling. Er is keuze tussen twee soorten, de ‘solidaire premieregeling’ en de ‘flexibele premieregeling’. In onze planning willen we graag vóór 1 september 2022 uw keuze vernemen. Dit zal bij u waarschijnlijk veel vragen oproepen. Wij benaderen u hier binnenkort verder over. U kunt ook zelf contact opnemen met Edwin Schokker, uitvoerend bestuurder, via 06 53 16 96 73 of mail.

Kijk de werkgeversbijeenkomst van 10 februari terug
Heeft u de bijeenkomst niet kunnen bijwonen? Of wilt u het nog even op een rustig moment terugkijken? Van de bijeenkomst hebben we een opname gemaakt. Of bekijk de presentatie.

Bekijk de presentatie (pdf)

De tekst gaat verder onder de video

Was u aanwezig op 10 februari?
Dan horen we graag uw mening! We willen graag weten of de bijeenkomst aan uw verwachtingen heeft voldaan. Wilt u ons laten weten wat u van de bijeenkomst vond? Dit kunt u doen door ons evaluatieformulier in te vullen. Heeft u tips voor verbetering? Ook deze horen we graag. Dan nemen we deze mee voor onze volgende bijeenkomst.

Vul onze evaluatie in

Oproep: privé-e-mailadres doorgeven via Mijn Pensioen
SBZ Pensioen communiceert digitaal. Vraag uw medewerker zijn of haar privé-e-mailadres door te geven via Mijn Pensioen. We hebben voor u een intranetbericht voorstel opgesteld. Helpt u mee? Zo kan uw medewerker ook meedoen aan ons digitaal onderzoek.

Behoefte aan (meer) informatie?
We komen graag langs! Laat ons gerust weten wanneer u nog vragen heeft of aanvullende informatie wilt ontvangen. Wij komen indien gewenst graag bij u langs om u en-/of uw medewerkers te informeren. Neem gerust contact op met Edwin Schokker 06 53 16 96 73 of mail.

25 februari 2022

De keuzes die sociale partners en pensioenfondsen moeten maken omtrent het Pensioenakkoord zijn niet misselijk.

De contractvorm moet aansluiten bij diverse criteria
Wij hebben een overzicht opgesteld met een vergelijking tussen de Solidaire en Flexibele premieregeling op basis van een aantal criteria. De criteria die we hierbij hanteren moeten aansluiten bij de karakteristieken en wensen van de doelgroep, de risicobereidheid en -tolerantie van deelnemers, de operationele uitvoerbaarheid, de uitlegbaarheid en ga zo maar door.

Welke regeling kiest u in het nieuwe pensioenstelsel voor uw werknemers?
In de periode tot 1 september 2022 nemen wij u als werkgever mee in de besluitvorming over de contractkeuze. We willen graag vóór 1 september 2022 uw keuze vernemen. Hierover nemen wij contact met u op en met sociale partners. Voor vragen kunt u contact opnemen met Edwin Schokker, uitvoerend bestuurder, via 06 53 16 96 73 of e-mail.

Bekijk en vergelijk de criteria (pdf)

Nieuwsberichten 2021

November 2021

Uw belang staat voor ons centraal
Met het Pensioenakkoord staan we voor één van de grootste veranderingen in de pensioenwereld ooit. In het nieuwe stelsel komt meer aandacht voor persoonlijk pensioen. We werken nu al aan de nieuwe regeling. Daarbij kijken we vooral naar de belangen van onze deelnemers, die van u dus.

Wat verandert er voor u?
In de toekomst bouwt iedereen een eigen pensioenkapitaal op. Dat kapitaal wordt belegd. Hoeveel pensioen u uiteindelijk krijgt, staat vooraf niet vast. Het hangt af van de beleggingsresultaten en van de economische situatie als u met pensioen gaat.

Bent u al met pensioen? Of heeft u pensioen bij ons opgebouwd? Het kabinet en de sociale partners onderzoeken of de waarde van uw opgebouwde pensioen kan worden overgeheveld naar een nieuwe pensioenregeling. Mogelijk heeft het Pensioenakkoord voor u dus ook gevolgen.

Het Pensioenakkoord in 6 stappen
Op onze website leggen we in 6 stappen uit wat het nieuwe pensioenstelsel voor u betekent. Zodra er nieuwe informatie is, werken we de website bij.

Het pensioenakkoord in 6 stappen

juli 2021

In 2019 is het Pensioenakkoord gesloten tussen kabinet, vakbonden en werkgeverorganisaties. Het Pensioenakkoord bevat afspraken over een aantal veranderingen in het pensioenstelsel. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld de verandering van de AOW-leeftijd, maar het gaat vooral over veranderingen van de pensioenregelingen zoals bij SBZ Pensioen. Het nieuwe pensioenstelsel zou uiterlijk 1-1-2026 ingaan. Minister Koolmees heeft nu laten weten dat dit een jaar later wordt.

Nieuwe pensioenstelsel gaat uiterlijk 1 januari 2027 in
De afspraken over een nieuw pensioenstelsel zijn vorig jaar in een Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen vastgelegd. Het doorvoeren van de wet kost meer tijd dan gedacht. Daardoor verschuift de ingangsdatum van 1-1-2022 naar 1-1-2023. Uw pensioenregeling moet uiterlijk 1-1-2027 zijn gewijzigd (was 1-1-2026). Wel wordt gekeken of sommige onderdelen van de wet toch eerder in kunnen gaan. Invoering van de wet betekent dat u een nieuwe pensioenregeling krijgt.

Wat betekent dit voor uw pensioen?
SBZ Pensioen wil geen tijd verliezen. De uiterste invoerdatum van het nieuwe pensioenstelsel schuift dus een jaar op, maar pensioenfondsen kunnen wel eerder overstappen. SBZ Pensioen blijft gewoon doorwerken aan een nieuwe pensioenregeling. Doel is om niet te wachten tot 1-1-2027. SBZ Pensioen is ervan overtuigd dat het in uw belang is dat de pensioenregeling eerder wijzigt. De overgang naar een nieuw pensioenstelsel moet wel zorgvuldig gebeuren. Daarom heeft SBZ Pensioen een aantal bijeenkomsten met werkgevers gehouden. Ook worden er gesprekken gevoerd met onder andere sociale partners van de zorgverzekeraars. Wij houden u graag op de hoogte van de voortgang via de nieuwsbrief en op onze website.