Afkoop

Heeft u maar weinig pensioen bij ons? Dan mag het pensioenfonds dit pensioen afkopen.

Afkoop bij uitdiensttreding vóór 1 januari 2018
Afkopen kan als u uit dienst ging vóór 1 januari 2018. U krijgt het pensioen dan in 1 keer, in plaats van een (maandelijkse) pensioenuitkering.

Wat moet u weten?

 • Afkoop kan alleen als uw pensioen onder de wettelijke afkoopgrens ligt
  In 2017 was de afkoopgrens € 467,89. In 2018 is die grens € 474,11. Als u jaarlijks recht hebt op een hoger pensioen, kan het niet worden afgekocht.
 • Er zijn regels voor afkoop van pensioen
  Gaat u uit dienst en gaat u weg bij ons pensioenfonds? Dan mogen we een klein ouderdomspensioen na 2 jaar afkopen. Als u met pensioen gaat (of recht krijgt op partner- of wezenpensioen) mag dit meteen vanaf uw pensioendatum.
 • Regels voor afkoop van pensioen veranderen
  De wettelijke regels voor afkoop van pensioen gaan veranderen vanaf 1 januari 2018. Houd deze website in de gaten voor meer informatie.
 • Afkoop kan gevolgen hebben voor uw financiële situatie
  U krijgt van dit pensioenfonds later geen pensioenuitkering. Uw inkomen in het jaar van afkoop wordt hoger. Dit kan gevolgen hebben voor de belasting of voor eventuele toeslagen die u krijgt.

Wat moet u doen?
Als uw pensioen onder de wettelijke afkoopgrens ligt, krijgt u van ons automatisch een voorstel. We houden ons daarbij aan de wettelijke termijn van 2 jaar. Dan kunt u ook zelf contact met ons opnemen.