Waarom pensioen ook op jonge leeftijd belangrijk is

Mark van Schagen

“Verdiep je juist op jonge leeftijd in je pensioen”. Dit zegt Mark van Schagen, lid van het Verantwoordingsorgaan (VO) van SBZ Pensioen. Mark zit in het Verantwoordingsorgaan namens de werknemers en werkt bij CZ. Lees het interview met Mark om een beeld te krijgen waarom het belangrijk is je juist op jonge leeftijd in je pensioen te verdiepen.

Naast je baan bij CZ zit je in het Verantwoordingsorgaan van SBZ Pensioen. Je bent pas 25. Waarom wil je je nu al inzetten voor pensioen?

Pensioen is voor veel leeftijdgenoten een abstract en saai onderwerp waar ze nog niet over nadenken. Onterecht als je het mij vraagt! Door de lange beleggingshorizon van jongvolwassenen hebben (individuele) keuzes rondom pensioenen relatief de grootste invloed op mijn generatie. En juist daarom ben ik zelf enorm geboeid door pensioenen, en dat enthousiasme probeer ik over te brengen.

Welke rol heb je binnen het VO en hoe vult jouw functie bij CZ deze rol aan?

Als Verantwoordingsorgaan geven we een oordeel over het gevoerde beleid van het bestuur en geven we advies over het te voeren beleid. Het VO bestaat uit afgevaardigden namens werknemers, gepensioneerden en werkgevers, en samen dragen we zorg voor een goede belangenafweging namens alle deelnemers en pensioengerechtigden.

Bij CZ beheer ik beleggingsportefeuilles en ben ik verantwoordelijk voor maatschappelijk verantwoord beleggen. Ik kan met mijn kennis extra kritisch kijken naar de beleggingen van SBZ, terwijl mijn mede VO-leden hun eigen kennis en kunde meebrengen op andere vlakken. Op deze manier kunnen we als VO goed toezicht houden op het bestuur van SBZ.

Waarom is het volgens jou belangrijk om op een jonge leeftijd al bezig te zijn met pensioen?

Ik zie pensioen als een boom die je plant waarvan je het liefst wil dat hij zo groot en sterk mogelijk is wanneer je met pensioen gaat. En zoals met bomen is tijd de allerbelangrijkste factor voor goede groei. Verdiep je dus juist op jonge leeftijd in je pensioen! 

Gelukkig hebben we in Nederland een goed pensioenstelsel en met SBZ een goed pensioenfonds waardoor veel vanzelf gaat. Maar wellicht heb je een aantal jaar (als ZZP’er) geen pensioen opgebouwd, wil je eerder kunnen stoppen met je baan of wil je je partner zekerheid bieden van een goed pensioen mocht jou iets overkomen. Allemaal redenen om nu al goed naar je pensioen te kijken!

Wat wil je jongeren meegeven over de aankomende pensioentransitie of over pensioen in het algemeen?

Het nieuwe pensioenstelsel komt met een aantal grote veranderingen. Ik vind persoonlijk dat de stelselwijziging laat komt en broodnodig is. In dat opzicht mogen we blij zijn met de transitie naar een nieuw stelsel.

Wél zal het nieuwe pensioenstelsel ruimte bieden voor meer individualiteit, aangezien iedereen zijn eigen ‘potje’ zal krijgen i.p.v. een beloofde pensioenuitkering. Hierdoor komt er ruimte om bijv. individueel meer of minder risico te nemen. SBZ is voor de meeste actieve deelnemers al over naar een beschikbare premieregeling waardoor we in essentie grotendeels al over zijn. Log dus vooral eens in bij SBZ, laat je e-mail achter en kijk of de neutrale risicohouding wel bij je past!

Heb jij jouw privé e-mailadres goed geregistreerd? 
Controleer dit gemakkelijk bij Mijn gegevens op Mijn Pensioen. Check gelijk of je ‘Digitaal’ hebt aangevinkt bij Correspondentie. Zo blijf je op de hoogte van jouw pensioenfonds.